Opel Manta B CC 1979

5/5 - (3 votes)

Loading

Loading...
×
+

Отново имахме удоволствието да срещнем един класически спортен автомобил Opel Manta B CC 1979. Този път автомобила е предоставен от Данаил Пенчев член на авто клуб „AvangarD Classic“.

Експонатът е реставриран и аранжиран в чест на участието на Manta в легендарната Група Б на Световния рали шампионат. В автомобила са изразени най-характерните елементи  на състезателните коли от екипа на Rothmans . 

Opel Manta
Макетите от различни рали версии на Opel Manta

Opel Мanta 400  e част от официялния отбор ROTHMANS OPEL RALLY TEAM ,  с който немският автомобилен производител се състезава в Световния рали шампионат между 1982 и 1990 г. Той е базиран в Рюселсхайм и участва в 47 събития, вземайки 6 победи и титла за пилоти през 1982 г. с германеца Валтер Рьорл зад волана на Ascona. 

Manta 400 е произведен в общо 245 екземпляра в съответствие с разпоредбите за хомологация от FISA (днес FIA ) Правилата за рали от Група B изискват да бъдат построени 400 версии на автомобил, за да бъде хомологиран и Opel не прави изключение с Manta 400. Първо участие на модела е Световния рали шампионат :

1993 рали „1000-те езера“ Общо етапни победи: 11 

Пилоти:

– Ari Vatanen (Световен рали шампион 1981 г. и 4-кратен 

победител в рали Дакар) 

– Jimmy McRae (5-кратен шампион на Британския рали 

шампионат и баща на Colin McRae) 

– Henri Toivonen – последният пилот шофирал 

в Група Б. Загива в катастрофа на 2 май 1986 г. в рали Корсика, след което FISA забранява Група Б

Ако и вашата кола искате да бъде снимана по този начин, запазете си час с този ваучер . Може да ни последвате и във ФБ страницата ни.