Skoda 120 GLS

5/5 - (1 vote)

Loading

Loading...
×
+

Вероятно помните епизода с Костадин Кузмов, сега той ни предостави и тази Skoda 120 GLS лично резтаврирана от него. Той ни разказа, че автомобила е закупен от Българско семейство живеещо в Чехия и работещо по изграждането на индустриялен завод.

След като завода е старирал работа, семейството се връща в България с новата си шкодичка. Пристигайки в България, разбират че им е излезнало номерче за закупуването на Запорожец. След като са се сдобили с два автомобила решават, че ежедневната кола ще бъде Руски ЗАЗ. Шкодата остава за пътувания и „празници“ и така от 1988г до 2000г автомобила навърта около 23000км.

Skoda 120 GLS
Километража на тази Skoda 120 GLS сякаш е замръзнал във времето.

Като 3 пъти е ходил за обслужване до Чехия и два пъти на почивка във Франция. След като през 2000г собственника почива, автомобила остава така както го е паркирал в гаража до 2020г. Тогава дъщеря му се свърза с Коцето, където той открива тази находка с оригинална боя, непокътнат салон и пълна липса на ръжда.

Така закупил автомобила с обещание, че ще се грижа за него добре и ще повози вдовицата на собственника, когато завърша реставрацията. Година по късно спазил обещанието си и направил обиколка с възрастната дама и Шкодичката в целия и блясък.

Емоционално преживяване

Сълзите в очите и от радост и думите „денят, в който мъжа ми я докара от магазина се повтори, а ти имаш същия плам в очите като неговия“ му подействали още по зареждащо. Така автомобила започва да обикаля голяма част от ретро мероприятията в страната, а на националния Шкода Събор 2022г. Колата стана носител на наградата реставрация на годината. Коцето се надява през сезон 2023 да може да покаже автомобила и на някое мероприятие в чужбина. Колата е редък модел 120GLS различаващ се по много детайли от автомобилите за износ от чехия, което е второто нещо впечатляващо феновете, след оригиналното му състояние.

Ако и вашата кола искате да бъде снимана по този начин, запазете си час с този ваучер . Може да ни последвате и във ФБ страницата ни.